O piškotkih

Piškotki so majhne datoteke oziroma podatkovni drobci, ki jih spletni strežnik ob obisku shrani na vaš računalnik ali bralnik ob obisku spletne strani. Vsebujejo različne informacije, ki jih lahko prebere na spletni strani, ko se vrnete na njo. Piškotki se uporabljajo za shranjevanje nastavitev, vodenje seje posameznega uporabnika, razlikovanje med uporabniki in za njihovo sledenje na spletišču (lahko tudi med več spletišči). Nadzor nad nalaganjem piškotkov, pregled njihovih lastnostni in njihovo brisanje so možni v nastavitvah vašega spletnega brskalnika, ali z uporabo dodatnih vtičnikov v njem.

Piškotke uporablja večina sodobnih spletnih strani. Sami po sebi niso škodljivi; ne vsebujejo virusov ali druge škodljive programske opreme. Uporabljajo se za različne namene, za seje (na primer prijave), prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (na primer zemljevidov, videov), statistiko klikov ali obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih besed, vtičnike, ki podpirajo socialna omrežija, ki je prilagojeno za uporabnika.

Zakonska omejitev glede uporabe piškotkov določa predvsem preprečevanje zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem vdora v posameznikovo zasebnost na internetu.

Vrste piškotkov na tej spletni strani

Piškotki se uporabljajo za spletno predvajanje videov in povezave na socialna omrežja. Vsebujejo podatke o številu obiskov in uporabniške navade ter povezave do spletnih strani spletnega ponudnika. Spletne strani merimo anonimno merimo za izboljšanje vaše izkušnje.

Piškotke razlikujemo glede na naslednje značilnosti:
1. začasni (in sejni) ali trajni piškotki,
2. lastni piškotki ali piškotki tretjih oseb.

Sejni piškotek je piškotek, ki se samodejno izbriše, ko brskalnik zaprete, medtem ko trajni piškotek ostane shranjen v brskalniku, dokler ne mine določeno obdobje (kar je lahko nekaj minut, dni ali več let).

Lastne piškotke postavi spletno mesto, ki ste ga obiskali, piškotke tretjih oseb pa postavi zunanja partnerska spletna storitev, ki je v spletno mesto vključena zaradi želene funkcionalnosti.

Nastavitve zasebnosti za to spletno stran

Nekatere funkcije te spletne strani potrebujejo vašo potrditev za delovanje.

Družbena omrežja: Spletna stran uporablja vtičnike Facebook, Twitter, Scribble in vtičnike drugih družbenih omrežij, za namen prikaza in deljenja vsebin RazUme. Omrežja uporabljajo piškotke za sledenje njihovih uporabnikov.

Vaša zasebnost ni ogrožena. RazUme ne omogoča registracije ali urejanja s strani uporabnikov. Samo uredniki, pisci in razvijalci lahko pridobijo registracijsko kodo.